Här finns svar på vanliga frågor.

 

Hur anmäler jag mig till BARNLEK 2020?

Det vanligaste är att man åker till BARNLEK med sin lokala dansgrupp. Då sker anmälan gruppvis. Anmälan för deltagare är öppen och stänger 15 mars. Gruppanmälningen för deltagare kommer öppnas senast i början av 2020.

 

Hur anmäler jag mig som funktionär för BARNLEK 2020?

Det behövs många funktionärer för att få ett BARNLEK att fungera. Även om du bara kan delta en eller ett fåtal dagar behövs ditt stöd. Vi har samlat all information om hur man anmäler sig under Anmälan för deltagare och Funktionärsanmälan, läs gärna där innan du går vidare och anmäler dig.

 

Var är BARNLEK 2020?

År 2020 är BARNLEK i Mölnlycke strax utanför Göteborg i Västergötland i Sverige. Huvuddelen av aktiviteterna kommer att ske i skolan Hulebäcksgymnasiets lokaler. Boende sker på den skolan och på skolor runtom i Mölnlycke. Läs mer om Hulebäcksgymnasiet.

 

Vem kan åka på BARNLEK 2020?

BARNLEK riktar sig till barn och unga i åldern 8-16 år. Om det ingår yngre barn i barngruppen är de välkomna men aktiviteterna är inte anpassade för den åldern.

Är man äldre kan man åka med som exempelvis spelman/musiker, ledare eller funktionär.  Även om BARNLEK riktar sig till barn och unga kommer det finnas en del aktiviteter även för funktionärer.

 

Måste jag betala full avgift för mitt barn som är ett år?

Nej det behöver du inte. Vi har tagit fram ett reducerat pris som inkluderar mat och skollogi för de som är mellan 0-5 år. Man får däremot ingen tröja för en deltagare som betalar reducerat pris. Det går att beställa till en tröja om man vill ha en. Stämman är inte anpassad för små barn men om någon behöver följa med så gäller följande priser.

Födda 2019-2020 Gratis.
Födda 2015-2018 Halva priset, det vill säga 1000 SEK.
Övriga deltagare betalar ordinarie pris, 2000 SEK.

  

Vad är en samdans?

Inför varje BARNLEK väljer de nordiska länderna ut varsin dans att presentera innan stämman, samdanserna kan grupperna lära sig redan innan stämman startar och de kommer att dansas även under stämman. Danser från de nordiska länderna har många likheter men också olikheter vilket tydligt framgår under en stämma där danser från de olika ländernas tradition lärs ut. Musik, instruktioner och video över samdanserna finns på Samdanser

 

Hur tar man sig lättast till Mölnlycke?

På sidan Kommunikationer har vi samlat information om hur man tar sig till Mölnlycke.

 

Hur bor man under BARNLEK 2020?

Boende under BARNLEK 2020 sker i skolsalar på golv och eget underlag. Du får alltså ta med dig ett liggunderlag eller luftmadrass själv. Duschar kan finnas på skolan man bor eller på en närliggande skola. Det kommer också finnas möjlighet att duscha på Hulebäcksgymnasiet där merparten av aktiviteterna äger rum.

Läs gärna mer om Hulebäcksgymnasiet 

 

Vad är folkdans, gammeldans, gillesdans, kultisdans, folklig dans, traditionell dans? 

Det är jätteroligt att dansa! Kärt barn har många namn. Dessa begrepp har alla lite olika betydelse men betyder ändå ungefär samma sak. 

 

Vart vänder jag mig om jag eller mitt barn inte dansar i ett folkdanslag ännu?

Bor du i Sverige finns många folkdanslag inom Svenska Folkdansringen. Nedan ser du en lista över de organisationer som är anslutna till Nordlek inom varje land. Hör av dig till den organisation, det distrikt eller den förening som är närmast dig för att börja dansa folkdans redan nu.

DANMARK

Spillemandskredsen

Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger

Folkedans Danmark

FINLAND

Finlands Svenska Folkdansring

Finlands Svenska Spelmansförbund

Kansantanssinuorten Liitto

Karjalainen Nuorisoliitto

Suomalaisen Kansantanssin Ystävät

Suomen Kansanmusiikkiliitto

Suomen Nuorisoseurat

FÄRÖARNA

Slaid Ring

GRÖNLAND

Ilulissat Kalattuuat 91

ISLAND

Thjöddansefélag Reykjavikur

NORGE

Noregs Ungdomslag

SVERIGE

Finlandssvenskarnas Riksförbund i Sverige

Riksföreningen för Folkmusik och Dans

Svenska Folkdansringen

Sverigefinska Riksförbundet

ÅLAND

Folkdansarna på Åland

Se https://nordlek.org/avtalsparter/ för alla avtalsparter till Nordlek.

 

Måste jag dansa i en förening som är ansluten till Nordlek för att åka på BARNLEK 2020? 

I första hand riktar sig stämman till barn och ungdomar anslutna till Nordlek. Titta gärna om du har en förening i närheten som du kan börja i.

Barn och ungdomar som ej är anslutna till Nordlek kan delta i mån av plats. Skulle stämman bli full har deltagare i förening anslutna till Nordlek företräde framför deltagare som inte är det.

 

Försäkringar

Deltagare som är medlemmar i en riksorganisation är oftast försäkrade genom denna. Är man deltagare utan sådan försäkring eller inte är medlem i en riksorganisation täcks man ändå av Svenska Folkdansringens försäkring.

 

Varför ska jag åka på BARNLEK 2020?

Du ska åka på BARNLEK 2020 för att få dansa nordiska folkdanser under flera dagar tillsammans med andra unga från hela Norden. För att få nya vänner. För att lära sig nya danser. För att besöka en annan plats och resa bort med din grupp. För att det är så kul!

 

Fler frågor?

Undrar du något som det inte finns svar på här? Skicka ett mejl till oss, adresserna hittar du under Kontakt, eller skriv ett meddelande till oss på Instagram eller Facebook.